top of page
Av. Hilmi KARACA

Şahıs Şirketi Kuruluşu

Şahıs şirketi günümüzde ticari hayata atılmak isteyen bireylerin en çok araştırdıkları şirket türüdür. Özellikle home ofis çalışanların veya e-ticaret yapmak isteyenlerin ve genç girişimcilerin ticari faaliyetlerini yürütmek için şahıs şirketi kurabilip kuramayacağı merak edilmektedir.. Şahıs şirketine başvurma sebeplerinin en başında diğer şirket türlerine göre maliyetsiz ve kuruluşunun sürecinin basit olması gelmektedir. Bu yazımızda da şahıs şirketinin ne olduğu ve nasıl kurulduğu gibi detayları, avantaj ve dezavantajlarının neler olduğu ve kurma maliyeti ile diğer şirket türleriyle kıyaslamalara yer verilecektir.


Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi denilince çoğunlukla gerçek kişi ticari işletmesi akla gelmektedir. Ancak gerçek kişi ticari işletmesi şahıs şirketi değildir. Şahıs şirketi esas itibariyle kollektif şirket, adi komandit şirket ve adi şirket olmak üzere üç türü vardır.


Bu şirket türlerinin hepsinde de ortaklık hali söz konusudur. Yani gerçek kişilerin tek başlarına kurabilecekleri şirket türleri değillerdir. Sermaye şirketlerine nazaran ortaklık ön plandadır ve genel olarak ortaklar şirket borçlarından sınırsız olarak sorumludurlar.  Şirket yönetimi ve temsili ortaklarca birlikte sağlanır.


Kollektif Şirket

Kollektif şirket, Türk Ticaret Kanunu’nun 211. Maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarının tümünün şirket borçlarından sınırsız olarak sorumlu olduğu şirket türüdür. En önemli özelliği ortakları sadece gerçek kişi olabilmekte olup tüzel kişilerce kurulamamaktadır.


Kollektif şirket şahış şirketi niteliğindedir. En az iki ortakla kurulabilmektedir. Sermaye şirketi olmadığından asgari bir sermeye sınırı bulunmamaktadır. 5-10 Türk Lirası gibi çok küçük meblağlar sermaye olabilmektedir.


Kollektif şirket sözleşmesi yazılı şekilde yapılmak zorundadır. Ayrıca, sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması veya şirket sözleşmesinin ilgili ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanması şarttır. Kollektif şirket sözleşmesinde bazı unsurların bulunması zorunludur. Bulunması zorunlu unsurlar şu şekildedir;


  • Ortakların ad ve soyadları, ikametgah ve uyrukları ile T.C. Kimlik numaraları (yabancı uyrukluların vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası) belirtilecek.

  • Şirketin kollektif olduğu

  • Ticaret ünvanı ve merkezi

  • Çalışma konusu

  • Her ortağın sermaye olarak koymayı taahhüt ettiği sermaye türü, tutarı

  • Şirketi temsile yetkililer ve temsil şekli


Kollektif şirketin ticaret ünvanı bütün ortakların veya ortaklardan birinin ad ve soyadıyla birlikte şirket türünü gösterecek bir kelimeyi barındırmalıdır. Örnek vermek gerekirse;

  • Ahmet Yılmaz Kollektif Şirketi,

  • Ahmet Yılmaz ve Ortakları Kollektif Şirketi,

  • Ahmet Yılmaz ve Mehmet Çelik Kollektif Şirketi,

  • Yılmaz Makine Kollektif Şirketi – Ahmet Yılmaz

  • Yılmaz Makine Kollektif Şirketi – Ahmet Yılmaz ve Ortağı


Kollektif Şirket Nasıl Kurulur?

Kollektif şirket kuruluşu için öncelikle e-devlet üzerinden Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) giriş yapılarak sistem dahilinde Kuruluş işlemlerinden gerekli form doldurulup talep numarası alınır. Akabinde söz konusu talep numarası ile ilgili bölge temsilciliğine başvurulur.


Aşağıda ifade edilen evraklar gerekli şartları sağlanıp harçların ödenmesi ile kuruluş süreci tamamlanmış olur.


Kollektif Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar

1-) Dilekçe

Şirket kuruluşu için sicil müdürlüğüne teslim edilecek dilekçe kurucuların tamamı tarafından imzalanmalıdır. Eğer vekaleten imzalanacak ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir. Dilekçede şirketin bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir. Dilekçede şirketin ünvanı, sermayesi, merkezi,  açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açık bir şekilde yer verilmelidir. Ayrıca bu bilgilerin doğru olduğunu beyanla birlikte aksinin tespit edilmesi durumunda doğacak tüm durumlardan sorumluluğun dilekçeyi imzacılarına ait olduğu belirtilmelidir.


2-) Oda kayıt beyannamesi


3-) Yabancı ortak ve ikamet Türkiye olmayan Türk vatandaşı var ise Kuruluş bildirim formu


4-) Mersis’ten hazırlanmış ana sözleşme şirket ortakları tarafından imzalanacaksa, ortaklar başvuru esnasında imza için ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Eğer sözleşme vekaleten imzalanacaksa, ıslak imzalı vekaletnamenin ibrazı halinde ortakların Müdürlüğe gitmelerine gerek yoktur, vekalet verilen kişinin başvurması yeterlidir.


5-) Ortaklar dışındaki şirketi temsile yetkili kişilerin imza beyannameleri ilgili müdürlükte veya ilgili müdürlüğe gönderilmek üzere diğer sicil müdürlüklerinde de düzenlenebileceği gibi ayrıca noterde de düzenlenebilecektir.


6-) Yabancı uyruklu ortak veya yetkili var ise noterden onaylı pasaportun tercümesi ve vergi numarası ibraz edilmelidir.


7-) Kollektif şirket serbest bölgede kuruluyor ise Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğünden alınan izin yazısının aslı veya noter onaylı sureti


Kollektif Şirket Açma Maliyeti

Kollektif şirket kuruluşu için bazı harçlar ödenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kollektif şirket kuruluşu için yapılacak harcamalar her şehirde farklı olmakla birlikte ortalama olarak birbirine yakıdır. Biz İstanbul’da kurulacak olan bir kollektif şirket için yapılacak harcamaları derledik. Masraflar ve masraf kalemleri şu şekildedir:

  • Kuruluş Harcı

    • 9.163,60 TL

    • Temsilci Harcı

      • 2.267,30 TL

      • TTSG İlan Ücreti (Kelime başına 1,33 TL)

      • İlan Giderleri (150,00 TL)

    • Sicil Tastiknamesi Harcı 523,30 TL

    • TTSG İlan Ücreti (Kelimesi 1,33 TL)

    • İlan Giderleri (150,00 TL)

  • Vekaletname Masrafı (400,00 TL-800,00 TL)

  • İmza Sirküleri (400,00 TL -600,00 TL)

  • Şirket Sözleşmesi Noter Tasdiği (1.300,00 TL -2.000,00 TL)

  • Yabancılar İçin Noter Onaylı Pasaport Tercümesi (2.000,00 TL)


Kollektif Şirketin Sona Ermesi

Kollektif şirketler, Türk Ticaret Kanunu 253’üncü maddesinde düzenlenmiş olan ortağın ölümüne ilişkin hükmü saklı kalmak kaydıyla Türk Borçlar Kanunu’nun 639 ve 640’ıncı maddelerinde;


1. Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesi,

2. Sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa, ortaklardan birinin ölmesi,

3. Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesi,

4. Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesi,

5. Ortaklık için kararlaştırılmış olan sürenin bitmesi,

6. Ortaklık sözleşmesinde feshi bildirme hakkı saklı tutulmuş veya ortaklık belirsiz bir süre için ya da ortaklardan birinin ömrü boyunca kurulmuşsa, bir ortağın fesih bildiriminde bulunması,

7. Haklı sebeplerin bulunması hâlinde, her zaman başkaca koşul aranmaksızın, fesih istemi üzerine mahkeme kararı,

Şeklinde öngörülen haller ile ve Türk Ticaret Kanunu’nun 243. maddesinde;

a) Konkordato ile sonuçlanmış olsa bile şirketin iflası.

b) Şirket sermayesinin tamamının veya üçte ikisinin kaybedilmesine rağmen, sermayenin tamamlanmasına veya geri kalan sermaye ile yetinmeye karar verilmemiş olması.

c) Şirketin diğer bir şirket ile birleşmesi.

d) Kanunun 215 inci maddesinde gösterilen süre içinde veya sonra tescil ve ilan yapılmamışsa, aradan ne kadar süre geçmiş olursa olsun, ortaklardan herhangi birinin istemi üzerine ve bu ortağın noter aracılığıyla diğer ortaklara uygun bir süreyi içeren ihtar göndermiş olması şartıyla mahkemece feshe karar verilmesi.

e) Türk Ticaret Kanunu 254’üncü maddesinde düzenlenmiş olan ortağın iflasına ilişkin hükmü saklı kalmak üzere ortaklardan birinin iflası

şeklinde ifade edilen sona erme halleri ile sona erecektir.


Komandit Şirket

Komandit Şirket, ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket borçlarından dolayı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırsız ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermayeye kadar sınırlandırılmış olan şirkete denilmektedir. Ülkemizde en az bulunan şirket türüdür. Kollektif şirketten en önemli farklarından biri bu şirketin ortağı tüzel kişi de olabilmektedir. Diğer önemli fark ise ortaklardan birinin sorumluluğunun belli bir sermaye ile sınırlı olmasıdır. Sorumluluğu sınırsız olan ortağa komandite ortak denilmekte iken sorumluluğu sınırlı olan ortağa komanditer ortak denilmektedir. Komanditer ortağın sorumluluğu ise şirkete koyduğu veya taahhüt ettiği sermaye kadardır. Yani şirket borçlarının şirketten tahsili sağlanamaz ise komanditer ortağın koyduğu sermaye kadar komanditer ortağa başvurulabilecektir. Ancak komanditer ortağın ismi şirket unvanında bulunması halinde komandite ortak gibi sorumluluğunu doğuracaktır.


Komandite ortaklar sadece gerçek kişiler olabilmektedir. Ancak komanditer ortalar ise hem gerçek hem de tüzel kişi olabilmektedir.


İki tip komandit şirket vardır. Biri Adi Komandit Şirket diğeri ise Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirkettir. Adi komandit şirket şahıs şirketi iken sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketidir. Komandit şirket denilince esas olarak adi komandit şirket anlaşılmaktadır. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, komandit şirketin özel halidir.  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette, sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir kısmı şirketin borçlarından bir kollektif şirket ortağı gibi diğer kısmı ise bir anonim şirket pay sahibi gibi sorumludurlar.


Komandit şirketlerin unvanı, komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek şekilde olacaktır. Bu şirketlerin ticaret unvanlarında komanditer ortakların adları ve soyadları veya ticaret unvanları bulunamaz.  Ayrıca ve önemle belirtmek gerekir ki sadece unvana bakılarak komandit şirket nitelemesinde bulunamaz. Yani isminde komandit şirket ibaresi geçiyor diye şirket komandit şirket olmaz. Komandit şirketin olabilmesi için şirket sözleşmesinde şirketin niteliğinin komandit şirket olduğu anlaşılması gerekmektedir.

Komandit şirket için isim örneği vermek gerekirse;

  • Ahmet Yılmaz Komandit Şirketi,

  • Ahmet Yılmaz ve Ortakları Komandit Şirketi,

  • Ahmet Yılmaz ve Mehmet Çelik Komandit Şirketi,

  • Yılmaz Makine Komandit Şirketi – Ahmet Yılmaz

  • Yılmaz Makine Komandit Şirketi – Ahmet Yılmaz ve Ortağı

 

Komandit Şirket Nasıl Kurulur?

Komandit şirket kuruluşu için öncelikle e-devlet üzerinden Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) giriş yapılarak sistem dahilinde Kuruluş işlemlerinden gerekli form doldurulup talep numarası alınır. Akabinde söz konusu talep numarası ile ilgili bölge temsilciliğine başvurulur.


Aşağıda ifade edilen evraklar gerekli şartları sağlanıp harçların ödenmesi ile kuruluş süreci tamamlanmış olur.


Komandit Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar

1-) Dilekçe

Şirket kuruluşu için sicil müdürlüğüne teslim edilecek dilekçe şirket için imza yetkili kişi tarafından imzalanmalıdır. Eğer vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir. Şirketin bağlı olacağı vergi dairesi de dilekçe kapsamında belirtilmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir.

 Dilekçede şirketin unvanı, sermayesi, merkezi , açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açık bir şekilde yer verilmelidir. Ayrıca bu bilgilerin doğru olduğunu beyanla birlikte aksinin tespit edilmesi durumunda doğacak tüm durumlardan sorumluluğun dilekçeyi imzacılarına ait olduğu belirtilmelidir.


2-) Oda Kayıt Beyannamesi


3-) Yabancı ortak ve ikamet Türkiye olmayan Türk vatandaşı var ise Kuruluş bildirim formu


4-) Mersis’ten hazırlanmış ana sözleşme şirket ortakları tarafından imzalanacaksa, ortaklar başvuru esnasında imza için ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Eğer sözleşme vekaleten imzalanacaksa, ıslak imzalı vekaletnamenin ibrazı halinde ortakların Müdürlüğe gitmelerine gerek yoktur, vekalet verilen kişinin başvurması yeterlidir.


5-) Ortaklar dışındaki şirketi temsile yetkili kişilerin imza beyannameleri ilgili müdürlükte veya ilgili müdürlüğe gönderilmek üzere diğer sicil müdürlüklerinde de düzenlenebileceği gibi ayrıca noterde de düzenlenebilecektir.


6-) Ayni sermaye koyulmuş ise; konulan sermyenin değerinin tespitine değerleme raporu ve bilirkişi atama yazısı. Söz konusu rapor mahkemece atanmış bilirkişi tarafından hazırlanmalıdır.


7-) Ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlama olmadığına dair yazı. Söz konusu yazı ilgili sicilden alınmalıdır.

8-) Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge


Komandit Açma Maliyeti

Komandit şirket kuruluşu için bazı harçlar ödenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda komandit şirket kuruluşu için yapılacak harcamalar her şehirde farklı olmakla birlikte ortalama olarak birbirine yakıdır. Biz İstanbul’da kurulacak olan bir komandit şirket için yapılacak harcamaları derledik. Masraflar ve masraf kalemleri şu şekildedir:

  • Sicil Müdürlüğü Gideri

    • 9.163,60 TL

    • Temsilci Harcı

      • 2.267,30 TL

      • TTSG İlan Ücreti (Kelime başına 1,33 TL)

      • İlan Giderleri (150,00 TL)

    • Sicil Tastiknamesi Harcı 523,30 TL

    • TTSG İlan Ücreti (Kelimesi 1,33 TL)

    • İlan Giderleri (150,00 TL)

  • Vekaletname Masrafı (400,00 TL-800,00 TL)

  • İmza Sirküleri (400,00 TL -600,00 TL)

  • Şirket Sözleşmesi Noter Tasdiği (1.300,00 TL -2.000,00 TL)

  • Yabancılar İçin Noter Onaylı Pasaport Tercümesi (2.000,00 TL)


Komandit Şirketin Sona Ermesi

Komandit şirketin sona ermesi için kollektif şirketlerin sona ermesi ilişkin hükümler uygulanacaktır. Türk Ticaret Kanunu bu hususu 328. Maddesinde açıkça düzenlemiştir. Bu kapsamda da komandit şirketler, Türk Ticaret Kanunu 253’üncü maddesinde düzenlenmiş olan ortağın ölümüne ilişkin hükmü saklı kalmak kaydıyla Türk Borçlar Kanunu’nun 639 ve 640’ıncı maddelerinde;


1. Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesi,

2. Sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa, ortaklardan birinin ölmesi,

3. Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesi,

4. Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesi,

5. Ortaklık için kararlaştırılmış olan sürenin bitmesi,

6. Ortaklık sözleşmesinde feshi bildirme hakkı saklı tutulmuş veya ortaklık belirsiz bir süre için ya da ortaklardan birinin ömrü boyunca kurulmuşsa, bir ortağın fesih bildiriminde bulunması,

7. Haklı sebeplerin bulunması hâlinde, her zaman başkaca koşul aranmaksızın, fesih istemi üzerine mahkeme kararı

Şeklinde öngörülen ve Türk Ticaret Kanunu’nun 243. maddesinde;

a) Konkordato ile sonuçlanmış olsa bile şirketin iflası.

b) Şirket sermayesinin tamamının veya üçte ikisinin kaybedilmesine rağmen, sermayenin tamamlanmasına veya geri kalan sermaye ile yetinmeye karar verilmemiş olması.

c) Şirketin diğer bir şirket ile birleşmesi.

d) Kanunun 215 inci maddesinde gösterilen süre içinde veya sonra tescil ve ilan yapılmamışsa, aradan ne kadar süre geçmiş olursa olsun, ortaklardan herhangi birinin istemi üzerine ve bu ortağın noter aracılığıyla diğer ortaklara uygun bir süreyi içeren ihtar göndermiş olması şartıyla mahkemece feshe karar verilmesi.

e) Türk Ticaret Kanunu 254’üncü maddesinde düzenlenmiş olan ortağın iflasına ilişkin hükmü saklı kalmak üzere ortaklardan birinin iflası

şeklinde ifade edilen sona erme halleri ile sona erecektir.


Adi Şirket

Adi şirket diğer şirket türlerinin aksine Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Adi şirketin oluşabilmesi için en az iki kişinin olması gerekmektedir. Ortaklar gerçek veya tüzel kişi olabileceklerdir. Adi şirketin bir tüzel kişiliği yoktur. Ortakların arasındaki herhangi bir sebeple kurulan ortaklıktır. Yani bir başka deyişle tarafların şirket oluşturma iradesine gerek olmadan kendiliğinden oluşmaktadır. Şirket kendiliğinden oluştuğundan yazılı veya sözlü sözleşme ile dahi bu ortaklık oluşturulabilir.


Adi şirketin oluşabilmesi için herhangi bir kuruma başvuru, tescil veya bildirim aranmamaktadır.


Adi şirkette ortakların şirket borçlarından sorumluluğu sınırsızdır.


e-devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Kuruluşu

Şahıs şirketleri yukarıda da sayıldığı üzere adi, kollektif ve komandit şirketlerdir. Adi şirket kendiliğinden oluştuğundan bir kurma işlemine gerek yoktur. Ancak kollektif ve komandit şirketler bakımından MERSİS aracılığıyla Şirket Kuruluş İşlemlerinden kuracağınız şirket türünü seçerek bu kapsamda sizden istenecek bilgi ve belgeleri yükleyerek aşama aşama ilk başvurunuzu yapmış olacaksınız. E-devlet aracılığıyla tüm kuruluş işlemlerini tamamlamak mümkün değildir. Mersis üzerinden yaptığınız başvuru neticesinde tarafınıza verilecek olan talep numarası ise ilgili sicil müdürlüğüne başvurarak şirket kuruluş işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Şahıs Şirketleri (Kollektif, Komandit) ile Limited Şirket Farkları

Ortakların Sorumluluğu:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirkette ortaklar, şirket borçlarına karşı sınırsız, doğrudan ve müştereken sorumlu. Komandit şirkette ise komandite ortaklar sınırsız, komanditer ortaklar ise taahhüt ettikleri sermaye miktarıyla sınırlı sorumluluğa sahip.


Limited Şirket: Ortaklar, sadece taahhüt ettikleri sermaye miktarı kadar sorumlu olup, şirket borçlarından dolayı kişisel malvarlıkları risk altında değil.


Ortaklık Yapısı:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirketler yalnızca gerçek kişiler tarafından kurulabilirken, komandit şirketlerde komanditer ortak olarak tüzel kişiler de yer alabilir.


Limited Şirket: Hem gerçek hem de tüzel kişiler ortak olabilir. Ortak sayısı en fazla elli olabilir.


Sermaye Yapısı:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirketlerde belirli bir sermaye şartı yoktur. Komandit şirketlerde ise sermaye, komanditer ortakların katkıları ile oluşur.


Limited Şirket: Esas sermaye en az 10.000 TL olmalıdır ve nakdi sermaye taahhüdünün tamamı tescilden sonraki 24 ay içinde ödenmelidir.


Yönetim ve Temsil:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirkette tüm ortaklar şirketi yönetme ve temsil etme hakkına sahipken, komandit şirkette sadece komandite ortaklar şirketi yönetebilir.


Limited Şirket: Yönetim, müdür veya müdürler kurulu tarafından sağlanır. Ortaklar, yönetimde doğrudan yer almayabilir.


Şahıs Şirketleri (Kollektif, Komandit) ile Anonim Şirket Farkları

Ortakların Sorumluluğu:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirket ortakları şirket borçlarına karşı sınırsız sorumludur. Komandit şirkette komandite ortaklar sınırsız, komanditer ortaklar taahhüt ettikleri sermaye miktarıyla sınırlı sorumlu.


Anonim Şirket: Pay sahipleri, sadece sahip oldukları paylar kadar sorumludur. Kişisel malvarlıkları şirket borçlarından etkilenmez.


Ortaklık Yapısı:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirketler sadece gerçek kişiler, komandit şirketler ise komanditer ortak olarak tüzel kişileri de kabul eder.


Anonim Şirket: Hem gerçek hem de tüzel kişiler pay sahibi olabilir. Tek pay sahipli anonim şirketler kurulabilir.


Sermaye Yapısı:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirkette sermaye şartı yok, komandit şirkette sermaye komanditer ortakların taahhütleri ile belirlenir.


Anonim Şirket: Asgari sermaye 50.000 TL'dir. Payların itibari değerlerinin en az dörtte biri tescilden önce, kalanı 24 ay içinde ödenmelidir.


Yönetim ve Temsil:

Şahıs Şirketleri: Kollektif şirkette tüm ortaklar, komandit şirkette ise komandite ortaklar şirketi yönetir ve temsil eder.


Anonim Şirket: Yönetim, yönetim kurulu tarafından sağlanır. Pay sahipleri, genel kurul toplantılarında şirket yönetimine katılır ve karar alma süreçlerine etki eder.

 

49 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page