Vasiyetname Nedir?
Vasiyetname, kişinin öldükten sonrası için malvarlığındaki bir kısım veya tamamının tasarrufuna ilişkin yapmış olduğu tek taraflı irade beyanıdır. Bu irade beyanının hüküm ifade edebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekmektedir
Vasiyetname Şartları
Vasiyetname düzenleyebilmek için öncelikle vasiyetname düzenleyecek kişide bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlardan ilki kişinin ayırt etme gücüne sahip olmasıdır. Ayırt etme gücü, bireyin eylemleri ve istekleri ile ilgili sebep ve sonuçları kavrayabilme yeteneği ve bu anlayışa dayalı olarak uygun şekilde hareket edebilme kapasitesi olarak tanımlanabilir. Bu, özünde, bireysel kararlar ve eylemler arasındaki bağlantıları anlama ve bu anlayışa dayalı olarak bilinçli ve ölçülü davranışlar sergileme yetisini ifade eder. Vasiyetname düzenleyecek kişide aranan diğer şart ise yaş şartıdır. Buna göre vasiyetname düzenleyecek kişi onbeş yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. 15 yaşını doldurmamış kişi vasiyetname düzenleyemeyecektir.
Bu iki şarta ilave olarak vasiyetname düzenlenirken uyulması gereken bir diğer şart ise saklı paylı mirasçıların saklı payını ihlal edilmemesi zorunluluğudur. Bu şart ise vasiyetname düzenleyecek kişinin vasiyetname düzenlerken sınırsız tasarruf hakkına sahip olmadığını ifade etmektedir. Saklı paylı mirasçılar kimlerdir diye soracak olursak ise, kişinin altsoyu, eşi ve anne-babasıdır. Bu kişilerin kanunen belirlenmiş saklı payı ihlal edilmedikçe her türlü tasarrufta bulunulabilir.
Vasiyetname için Şartlar |
Ayırt etme gücü |
15 yaş üstü |
Saklı Paylara Riayet |
Saklı Paylı mirasçıların saklı pay oranları yasal miras payına oranlanarak bulunur. Saklı pay oranları ise şu şekildedir:
Saklı Paylı Mirasçılar | Saklı Pay Oranları |
Altsoy | 1/2 |
Eş (Tek Başına) | 3/4 |
Eş (Altsoy ile birlikte) | Yasal Miras Payının Tamamı |
Eş (Anne ve Baba ile birlikte) | 3/4 |
Anne-Baba (Üstsoy) | 1/4 |
Vasiyetname Çeşitleri
Vasiyetname Türk Medeni Kanunu'nun 531 ve devam eden maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre üç çeşit vasiyetname türü vardır. Bunlar elyazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyetnamedir. Bu ayrım düzenlenme şeklinde göre yapılmış bir ayrımdır. Hepsinin ayrı ayrı bir geçerlilik şart bulunmaktadır. Bu şartlar gerçekleşmedikçe geçerli bir vasiyetnameden söz edilemeyecektir.
1) Resmi Vasiyetname
Resmi vasiyetname, resmi memur olan sulh hukuk hakimi, noter veya kendisine yetki verilmiş diğer bir görevli tarafından iki tanığın katılımı ile düzenlenir. Memur veya tanıklar için olmaması gereken şartlar şunlardır:
Fiil ehliyeti bulunmayanlar,
Ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar,
Okur yazar olmayanlar,
Mirasbırakanın eşi,
Mirasbırakanın üstsoyu veya eşleri
Mirasbırakanın altsoyu veya eşleri
Mirasbırakanın kardeşleri veya eşleri
Bu şartlardan bir veya birden fazlasını barındıran kimseler tanık veya memur olarak resmi vasiyetname düzenleme sürecine iştirak edemezler. Bu gereklilik sağlandıktan sonra öncelikle memur mirasbırakanın iradesi doğrultusunda vasiyetname metnini hazırlar. Vasiyetname metni hazırlandıktan sonra vasiyetname mirasbırakana okutturularak imzalatılır. Akabinde memur tarafından da imzalanarak tarih atılır. Mirasbırakan , vasiyetnameyi okuduğunu, metnin kendisinin son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıkların vasiyetname içeriğini bilmesi zorunlu olmadığı için sadece bu metindeki ifadelerin kendisinin son arzuları olduğu beyan etmesi yeterlidir. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarruf yapma kudretinde gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. Ayrıca şu hususu ifade etmek gerekir ki eğer mirasabıran okuma-yazma bilmiyor veya görme yetisi yok ise bu durumda süreçte değişiklik olacaktır. Memur mirasbırakanın beyanlarına göre tanzim ettiği vasiyetname metni sesli okumalı, miras bırakan son arzularının bu şekilde olduğunu beyan etmeli ve son olarak tanıklar vasiyetnamenin kendi huzurlarında okunduğunu bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarruf yapma kudretinde gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. Resmi Vasiyetname doğrultusunda vasiyetnamenin düzenlenmesine ilişkin süreç şu şekilde işlemektedir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise noterler tarafından tanzim edilecek vasiyetname öncesinde hastaneden heyet raporu alınması gerekmektedir.
| Okuma Yazma Bilen | Okuma Yazma Bilmeyen |
1 | Mirasbırakan iradesini bildirir | Mirasbırakan iradesini bildirir |
2 | Memur Vasiyetname Metnini Hazırlar | Memur Vasiyetname Metnini Hazırlar |
3 | Mirasbırakan vasiyetname metnini okur | Memur, mirasbırakan ve tanıklar huzurunda vasiyetname metnini okur |
4 | Mirasbırakan vasiyetnameyi imzalar | Mirasbırakan son arzuları olduğunu ifade eder. |
5 | Memur tarih atarak vasiyetnameyi imzalar | Memur tarih atarak mühürler ve vasiyetnameyi imzalar |
6 | Mirasbırakan tanıklara vasiyetnamenin son arzusu olduğunu ifade eder | Tanıklar vasiyetnamenin kendi huzurlarında okunduğunu bu vasiyet beyanının kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarruf yapma kudretinde gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. |
7 | Tanıklar, bu vasiyet beyanının kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarruf yapma kudretinde gördüklerini vasiyetnameye belirterek altını imzalarlar. | |
2) Elyazılı Vasiyetname
Elyazılı vasiyetname Türk Medeni Kanunu'nun 538. maddesinde düzenlenmiştir. Bu vasiyetnamenin en temel özelliği isminden de anlaşılacağı üzere mirasbırakanın el yazısı ile olması gerektiğidir. Bu vasiyetname türüne göre vasiyetname düzenleyecek kişi vasiyetnameyi başından sonuna kadar kendi el yazısı ile yazarak tarih ve imza da dahil olmak üzere mirasbırakanın el yazısı ile olmak zorundadır.
Bu vasiyetname geçerli olabilmesi için mirasbırakanın elyazısı şart olduğundan herhangi bir noktasında bilgisayar, daktilo, baskı veya kaşe gibi el ürünü olmayan yazılar ifadeler yer alması halinde el ürünü olmayan ifadelerin geçerliliği yoktur. Eğer imza ve tarih el ile yazılmadı ise vasiyetname tamamen geçersiz olacaktır.
El yazılı vasiyetname muhafazası için mirasbırakanın iradesine göre isterse noter, sulh hukuk hakimi, yetkili memur veya herhangi bir kişiye bırakılabilir. Kapalı halde verilebileceği gibi açık olarak da verilebilecektir. Bu halde vasiyetnamenin muhafazası için notere verilecek olduğu zaman noter vasiyetname olmasından bahisle tek hekim raporu talep edebilmektedir.
3)Sözlü Vasiyetname
Sözlü vasiyetname ise kanunda tanımlanmış olan son vasiyetname türüdür. Bu vasiyetname çok daha sıkı şartlara bağlanmıştır. Bu vasiyetname gündeme gelebilmesi için diğer iki vasiyetnamenin düzenlenebilmesi mümkün olmamalıdır. Yani diğer bir deyişle istinai nitelikte bir vasiyetnamedir. Bu vasiyetnamenin düzenlenebilmesi için;
Yakın ölüm tehlikesi,
Ulaşımın kesilmesi,
Hastalık,
Şavaş
gibi olağanüstü durumların oluşması ve bu sebeple de gerek resmi vasiyetname gerek el yazılı vasiyetname düzenlenmesine imkan olmaması gerekmektedir. Bu hallerde mirasbırakan son arzularını iki tanığa anlatarak iki tanığa son arzularını yazma veya yazdırma görevi yükler. İki tanıktan biri mirasbırakanın son arzularını yer, yıl, ay ve günü de belirterek yazıp imzalayarak diğer tanığa da imzalatır. Vasiyetnameyi tanıkların ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh hukuk veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapma kudretinde gördüklerini ve mirasbırakanın son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hâkime beyan ederler. Bu sözlü vasiyetname için ilk yöntemdir. İkinci Yöntem ise tanıkların vakit geçirmeksizin bir mahkemeye başvurarak beyan ederek mirasbırakanın son arzularını bir tutanağa geçirtebildikler yöntemdir. Bu yöntemde ise sadece tanıklar tutanak tutmamış olacaklardır.
Mirasbırakan için sonradan resmi vasiyetname veya elyazılı vasiyetname yapma imkanı oluşursa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşer. Yani sözlü vasiyet yapılma nedeni olan olağanüstü hal veya hallerin ortadan kalkmasından itibaren bir ay sonra, mirasbırakan hala yaşıyor ise, sözlü vasiyet hükümsüz olacaktır. Bu durumda vasiyetname hiç yapılmamış gibidir. Ancak bu süre içerisinde mirasbırakan vefat ederse sözlü vasiyetname geçerliliğini koruyacaktır.
Sözlü vasiyet yoluna başvuran mirasbırakanın vasiyetnamesini istisnai hallerde hakimin onaylamasına gerek yoktur. Bu haller ve hakim yerine geçecek kişiler şu şekildedir:
Askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay;
Ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi;
Sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi
Vasiyetnameden Dönmek Mümkün müdür?
Vasiyetname ölüme bağlı bir tasarruftur. Mirasbırakan ölene kadar tanzim ettiği vasiyetnamede vasiyet alacaklısını değiştirebilir, vasiyete konu malvarlığı azaltıp arttırabilir, tümden vasiyetnameden dönebilir. Her türlü değişiklik yapma hakkı mirasbırakanda olduğu dikkate alındığında vasiyetnameden dönmek pek tabi mümkündür.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlar tanzim edilen vasiyetnamenin türüne göre değişebilecektir. Vasiyetnameden dönme üç şekilde olabilecektir. Bunlar;
Yeni Vasiyetname Düzenleme: Mirasbırakan kanunda sayılan vasiyetnamelerden birini şartlarına uyarak geçerli bir şekilde yaparsa sonraki tarihli vasiyetname geçerli olacağı için önceki ile bağdaşmaması halinde önceki vasiyetnameden dönülmüş sayılacaktır.
Vasiyetnameyi Yok Etme: Mirasbırakan tanzim edilen vasiyetnameyi vasiyetnameden dönme niyetiyle yok etmesi ile de vasiyetnameden dönülebilmektedir. Yok etme ile kastedilen vasiyetnamenin okunamayacak hale getirilmesidir. Vasiyetnamenin mirasbırakanın rızası dışında yok olması veya tahrif edilmesi bu kapsamda değildir. Ancak burada dikkat etmek gerekir ki resmi vasiyetnameyi yok ederek dönme durumu mümkün değildir. Resmi vasiyetten dönme ancak yeni bir vasiyetname ile veya vasiyete konu mal üzerinde tasarruf ile mümkün olabilecektir.
Vasiyete Konu Mal Üzerinde Tasarrufta Bulunma: Vasiyetnameden dönme usullerinden bir diğeri vasiyete konu mal üzerinde tasarrufta bulunmaktır. Yani mirasbırakan bir vasiyette bulunduktan sonra vasiyete konu mal üzerinde kendi mülkiyetinden çıkarır ise ölümü halinde tereke içerisinde o mal bulunmayacağı için vasiyetnameden dönülmüş olacaktır. Yani örnek ile izah etmek gerekirse mirasbırakan vasiyetnameyi düzenlediği tarihte kendi mülkiyetinde bulunan evi ölmeden önce başka birine satarsa ve mülkiyetini devrederse ölümü halinde söz konusu ev mirasçıya ait olmayacağı için vasiyetname konusuz kaldığından mirasbırakan satışı gerçekleştirdiği tarihte vasiyetnameden dönmüş olarak değerlendirilecektir.
Vasiyetname Nasıl Açılır?
Vasiyetname dava yoluyla açılacaktır. Ancak açılma usulü vasiyetname türüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer açılacak vasiyetname resmi vasiyetname veya noter ya da sulh hakimine bırakılmış elyazılı vasiyetname ise nufüs müdürlüğü ölen kişinin hayatında resmi vasiyetname düzenlendiği kayıtlara işlendiğinden kişinin ölümü halinde resmi vasiyetnameyi düzenleyen merciye kişinin öldüğünü bildirerek vasiyetnamenin açılış sürecini başlatacaktır. Mirasbırakanın son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine bildirimin ulaşmasıyla devam eden süreçte mahkeme mirasbırakanın mirasçılarına tebligat yapmak suretiyle vasiyetnamenin açılacağını bildirir. Mirasçılar vasiyetin açılacağı duruşmaya katılmak zorunda değillerdir. Ancak katılmaları halinde de hakim vasiyetnameyi açacak ve mirasçılara okuyacaktır. Mirasçılar söz konusu duruşmaya katılmazlar ise de hakim vasiyetname okunarak yerine getirilecektir.
Ancak vasiyetname elyazılı vasiyetname olup herhangi bir kişiye bırakılmış ya da kişinin ölümünden sonra bulunmuş ise hemen sulh hukuk hakimine teslim edilmek zorundadır. Aksi halde doğacak zararlardan teslim etmeyen ya da geciktiren kişi sorumlu olcaktır.
Vasiyetnamenin açılması davasında sadece vasiyetnamenin içeriği belirlenecektir. Geçerli olup olmadığına bakılmayacaktır.
Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetname geçerlilik şartlarına uyulmaksızın yapılması halinde kendiliğinde geçersiz olmamakta iptali mümkün vasiyetname olarak ifade edilebilir. Bu sebeple de iptal edilmedikçe geçerliliği sürdürmektedir. Vasiyetnamenin iptali, vasiyetnamenin açılması davasının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde dava edilmelidir. Ancak iyiniyetli davalılara karşı herhalde vasiyetname açılma tarihi üzerinden on yıl, kötü niyetli davalılara karşı yirmi yıl içerisinde dava açılmak zorundadır. Bu sürelere riayet edilmeden dava açıldığı durumlarda hak düşürücü süre geçtiği için dava reddolunacaktır.
Vasiyetnamenin iptali davasını vasiyetnameye konu tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçılar ve vasiyet alacaklıları açabileceklerdir.
Vasiyetnamenin iptali davası için sebepler sınırlıdır. Bunlar;
Vasiyetname mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı sırada yapılmışsa,
Vasiyetname yanılma, aldatma , korkutma veya zorlama sonucu yapılmışsa,
Vasiyetnamenin içeriği, bağlandığı koşullar veya yükümlülükler hukuka ve ahlaka aykırı ise,
Vasiyetname kanunda belirtilen şekil şartlarına aykırı yapılmış ise
şeklinde ifade edilmiştir. Bu sebeplerle vasiyetnamenin iptali mümkün olabilmektedir. Vasiyetname bu sebeplerden ötürü iptal edilirse geriye dönük olarak iptal edilecek olup baştan itibaren hüküm doğurmayacaktır.
Yabancılara Vasiyetname ile miras bırakılabilir mi?
Mirasa hak kazanma şartları Türk Medeni Kanunu'nda sayılmıştır. Buna yabancılık unsurundan kaynaklanan bir sınırlama öngörülmemiştir. Kanuna göre mirasa hak kazanabilmek için şartlar:
Mirasbırakanın ölümü halinde miras bırakılanın sağ olması,
Hak ehliyetine sahip olma,
Mirastan yoksunluk sebeplerinden biri olmaması
Bu şartlar sağlandıktan sonra kişinin yabancı olup olmaması önem taşımaksızın mirasa hak kazanacaktır. Yasal mevzuata göre miras ölenin millî hukukuna tabi kılınmakla birlikte, Türkiye’de bulunan taşınmazlar hakkında Türk Hukuku uygulanacaktır. Yani Türk Vatandaşı bir kimse vasiyetname ile yabancı birini vasiyet alacaklısı kılabilecek olup uygulanacak hukuk da Türk Hukukudur.
2003 yılı öncesinde ise yabancının mirasa hak kazanmasında bazı sınırlar bulunmaktaydı. 2003 yılı öncesinde Tapu Kanunu madde 35'e göre yabancıların miras yoluyla edinilmesi için iki şart aranmakta idi:
Mütekabiliyet: Karşılıklılık anlamına gelen mütekabiliyet ile Türk Vatandaşlarının da diğer yabancı ülke de mülk edinimini ilişkin yasal mevzuat ve uygulamanın aranmasıdır. Vasiyet alacaklısının vatandaşı olduğu ülke Türk Vatandaşlarına mülk edinimine ilişkin mevzuat ve uygulama yok ise vasiyet alacaklısı da mirasa hak kazanamayacaktır.
Bazı bölgelerde taşınmaz edinimini kısıtlayan kanunlar: Bazı kanunlar ile yabancıların bell bölgelerde mülk edinme hakkını sınırlandırılmıştır. Bunlara örnek vermek gerekirse Köy Kanunu'nda yabancı uyruklu gerçek kişilerin köylerde taşınmaz edinimi ortadan kaldırmıştır.
Bu iki şartta 2003 değişikliği ile birlikte yürürlülükten kalmış olmakla birlikte halihazırda devam eden tek sınırlama askeri bölgeler içindir. Askeri bölgeler vasiyetnameye veya terekeye konu olsa bile yabancı uyruklu gerçek kişilere devri yapılmamakta bu yönüyle mirasa hak kazanamamaktadırlar.
Ancak şu hususu dikkatlerden kaçırmamak gerektir ki eğer mirasbırakan 2003 değişikliği öncesinde vefat etmiş ise Türk Medeni Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'un 17. maddesi gereğince “mirasçılık ve mirasın geçişinin, mirasbırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirleneceğini” ifade edildiğinden ifade edilen şartla geçerliliğini sürdürecektir. Dolayısıyla 2003 değişikliği öncesinde ölmüş mirasbırakanın vasiyetnamesi için zikredilen şartlara uyulmak zorundadır.
Yabancılar Vasiyetname Düzenleyebilir mi?
Türkiye'de yaşayan ya da Türkiye'de mülkü bulunan yabancı uyruklu gerçek kişiler vasiyetname düzenleyebileceklerdir. Ancak bu vasiyetnamenin kendi vatandaşı olduğu ülke hukukuna göre mi yoksa Türk Hukuku'na göre mi düzenleneceği cevaplanması gereken bir sorudur.
Şekil itibariyle vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için:
Yapıldıkları ülke hukukunun öngördüğü şekle göre
O hukukî işlemin esası hakkında yetkili olan hukukun maddî hukuk hükümlerinin öngördüğü şekle göre,
Ölen kişinin millî hukukunun öngördüğü şekle göre
yapılmış ise vasiyetname geçerli olacaktır. Yani örnek ile izah etmek gerekirse Suriye uyruklu bir kişinin Türkiye'deki mülkleri için Rusya'da yapmış olduğu vasiyetname geçerli olabilmesi için ya yapıldığı yer olan Rusya Hukuku'na göre ya mirasbırakanın vatandaşı olduğu ülke olan Suriye Hukuku'na göre ya da mülklerin bulunduğu yer olan Türk Hukuku'na göre yapılmış olması gerekmektedir. Herhangi biri bakımından geçerli olarak yapılmış vasiyetname hüküm ifade edecektir.
Vasiyetnamenin içeriğine uygulanacak hukuk ise daha farklıdır. Miras ölenin milli hukukuna tabi olmakla birlikte eğer vasiyetnameye taşınmaz konu edilmiş ise bu durumda Türk Hukuku uygulanmak zorundadır. Dolayısıyla yabancının taşınmaza sahip olup olmayacağı, sınırlamaya tabi mi olduğu gibi konular taşınmaz bakımından Türk Hukukuna göre değerlendirilecektir.
Yargıtay Kararları
Hakim sözlü vasiyetnamenin kanuni şartları taşıyıp taşımadığını inceleyemez.
"…Kanunun lafzi yorumundan da anlaşılacağı üzere, kendisine sözlü vasiyetin tutanak altına alınması amacıyla başvurulan hâkim, sözlü vasiyetin şartlarını ve geçerliliğini tartışmadan yalnızca vasiyetnameyi tutanağa geçirmekle yetinir. Buna göre eldeki davada mahkeme hâkiminin sadece vasiyetnameyi zapta geçirmekle yetinmesi gerekirken, işin esasına girerek sözlü vasiyetin, kanundaki şartları taşımadığından bahisle davanın reddine karar vermesi yerinde değildir."
(Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 25.11.2015, 2015/324 E., 2015/18740 K.)
Mütekabiliyet şartı yoksa yabancı uyruklu yabancı mirasa hak kazanamaz.
“Taraflar arasındaki ihtilaf Türk vatandaşı olarak ölen kişiye, mirasın açıldığı tarihte Bulgar vatandaşı olan kızlarının mirasçı olup olamıyacağı noktasındadır. … Miras ölüm ile açılır. Mirasın açıldığı anda mirasçı olmayan kimsenin sonradan statüsünün değişmesi mirası iktisap eden diğer rnirasçıların hakların etkilemez. Türk vatandaşı olarak ölen murisin, mirasın açıldığı tarihte Bulgaristan vatandaşı olan çocuklanna miras intikal etmez, çocuklarının sonradan Türk Vatandaşlığını kazanması durumunu değiştirmez.”
(Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 16.4.1997, 1997/2-129E. , 1997/360 K.)
Vasiyetnameye karşı iptal davası açılmadıkça geçerlidirler.
"Ehliyetsiz kişilerin yaptığı vasiyetnameler kendiliğinden batıl olmaz. Mirasçılar vasiyetname geçersiz de olsa; miras bırakanın son arzularına saygı duyup, vasiyetnameye geçerlik tanıyabileceklerinden dava açılıp, iptal hükmü alınmadıkça bu vasiyetnameler geçerliliklerini korurlar. Dava yoluyla ölüme bağlı tasarrufun iptalini isteyebilmek için, dava tarihinde mirasçılık sıfatının kazanılmış olması şarttır. Vasiyetçi hayatta olduğu sürece, mirasçılar vasiyetnamenin iptali için dava açamazlar."
(Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 12.3.2007, 2007/2204 E., 2007/3809 Karar)
Vasiyetnameye İlişkin İşlemlerde Avukat Önemi
Vasiyetname hazırlama sürecinde avukatların rolü büyük önem taşır. Vasiyetname, miras bırakanın iradi mirasçılarını belirlemesi ve özel isteklerini hukuka uygun şekilde ifade etmesi için kullanılır. Avukatlar, bu süreçte vasiyetnamenin hukuki geçerliliğini ve detaylarını sağlamlaştırarak, miras bırakanın tercihlerini vasiyetnameye yansıtır. İptal edilme ve geçersizlik gibi umulmayan ve istenilmeyen durumların gerçekleşmesini azaltır. Ayrıca sadece hazırlama aşamasında değil mirasçılar bakımından da kendi paylarını ihlal eden vasiyetnamelerin iptali ve geçersizliği için avukattan desetek almak önemlidir. Avukatların tecrübesi, miras bırakan ve mirasçılar için ileride oluşabilecek anlaşmazlıkları ve karmaşıklıkları önlemeye yardımcı olur.
Sık Sorulan Sorular
Çocuğuma miras bırakmak istemiyorum ne yapabilirim?
Altsoyunuz saklı paylı mirasçılarınızdır. Bu mirasçılardan mirastan yoksunluk sebepleri gibi belli şartlar gerçekleşmeksizin veya durumlar oluşmaksızın saklı paylarını ihlal edemezsiniz. Dolayısıyla düzenleyeceğiniz vasiyetname tüm malvarlığını bir başka kişiye devretse bile saklı paylı mirasçınız daha sonra vasiyetnamenin iptali için dava açmak suretiyle saklı payını edinebilir.
Babamın vasiyetini buldum ne yapmalıyım, tapu devri gerçekleşir mi?
Vasiyetname bulunduğu gibi sulh hukuk hakimine teslim edilmesi gerekmektedir. Burada vasiyetname mahkeme huzurunda okunduktan sonra ve mahkeme kararı kesinleştikten sonra tapu devrini gerçekleştirebilirsiniz.
Vasiyetname iptal edilebilir mi?
Evet, vasiyetnameyi her daim iptal edebilirsiniz.
Üvey kızıma mirasımın tamamını devretmek istiyorum mümkün müdür?
Eğer saklı paylı mirasçınız (altsoyunuz, eşiniz, anneniz ve babanız) yok ise bu mümkündür. Saklı paylı mirasçınız olmasına rağmen yine de devrederseniz saklı paylı mirasçılarınız kendi payları oranında mülkü alabilirler.
Vefat etmiş eski eşim yaşamında düzenlediği bir vasiyetnameye göre miras paylaşımı yapıldı, iptal edilemez mi?
Vasiyetname geçerlilik şartlarını sağlamıyorsa iptali için dava açılabilecektir. Ancak saklı payı ihlal durumu söz konusu ise bu durumda pay oranında geri almak için dava açılabilecektir.
Saklı Paylı Mirasçılar Kimlerdir?
Saklı Paylı mirasçılar, Mirasbırakanın altsoyu yani çocuğu, torunu, torununun çocuğu diye devam eden soy ile mirasbırakanın eşi ile anne babasıdır.
Vasiyetname ile herhangi bir vakıf veya derneğe malvarlığımı vasiyet edebilir miyim?
Evet, vasiyetname ile vasiyet alacaklısı gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi deolabilmektedir. Dolayısıyla vakıf veya dernek lehine vasiyetname düzenlenebilecektir.
Malvarlığım ile vakıf veya dernek kurulmasını istiyorum bu mümkün mü?
Evet, vasiyetname ile vakıf veya dernek vasiyet alacaklısı kılınabileceği gibi dernek veya vakıf kurulması yönünde de vasiyetname düzenlenebilecektir.
Sadece bir kısım malvarlığımı vasiyet edebilir miyim?
Evet, vasiyetnameye tüm malvarlığı konu edilmek zorunda değildir. Hatta maddi değeri hiç olmayan evinizdeki kalemi dahi vasiyete konu edebilirsiniz.
Birden fazla kişiyi vasiyet alacaklısı olarak belirleyebilir miyim?
Evet, yürürlülükte olan kanunlara göre vasiyetname ile vasiyet alacaklılarının kaç kişi olacağına ilişkin bir sınırlama öngörülmemiştir. Bu sebeple istediğiniz kadar kişiyi vasiyet alacaklısı olarak belirleyebilirsiniz.
Vasiyetname düzenlemem ile düzenlememem arasında ne fark oluşur?
Vasiyetname düzenlemediğinizde kanuni paylara göre paylaşım yapılacaktır. Ancak vasiyetname ile sadece saklı paylı mirasçılarınızın saklı payı haricinde kalan kısmı istediğiniz surette tasarrufta bulunabilirsiniz.
Vasiyetnamedeki evde haciz var ne olacak?
Vasiyetnameye konu edilmiş malda haciz olması halinde tasarruf mümkün değildir. Borç ödenmedikçe de haciz kalkmayacaktır. Hacizin devamında alacaklı malın satışını talep ederse satış neticesinde alacaktan arta kalan kısım tarafınıza ait olacaktır.
Comments