Giriş yasağı ya Türkiye'de bulunmuş olan ya da hiç bulunmasa da çeşitli sebepler ile hakkında ülkeye giriş yasağı alınan yabancılar hakkında uygulanan idari işlemdir. Giriş yasağını hangi sebeple uygulandığına göre ilgili işlem hakkında yargı yoluna başvurmak suretiyle veya idari işlemi uygulayan ilgili idareye başvurmak suretiyle kaldırmak mümkündür.
Giriş Yasağı Hangi Hallerde Konulur?
Giriş yasağı yabancı uyruklu kişiler hakkında pek çok farklı sebebe dayanılarak konulabilmektedir. İlk akla gelen, hakkında sınırdışı etme kararı alınmış kişilerdir. Hakkında sınırdışı etme kararı alınarak bu karar doğrultusunda sınırdışı etme işlemi gerçekleşmiş veya kişi bu karar üzerine Türkiye’yi terk etmiş ise giriş yasağı uygulanma ihtimali yüksektir. Buna ilaveten vize ihlali yapmış kişiler bakımında da giriş yasağı uygulanacaktır. Ayrıca yine hiç Türkiye’ye girmemiş olsa da kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından ülkeye girmesinde sakınca görülen yabancı kişiler için de giriş yasağı uygulanabilmektedir.
Sınırdışı Etme Kararı: YUKK m. 54’de sayılan sebepleri ihlal edenlere uygulanacağı düzenlenmiştir. Söz konusu karar valiliklerce alınabilmektedir.
Vize İhlali: Vize süresinin aşılması veya vize kapsamı dışında davranılmasıdır. Vize süresinin aşılması hali için 3 aylık vize varken 4 ay ülkede kalmak olarak ifade edilebilir. Vize kapsamı dışında davranmaya örnek ise öğrenci ikamet izni almışken çalışma izni olmaksızın çalışılması olarak verilebilir.
Giriş Yasağı Süreleri
Yabancılar hakkında uygulanan Türkiye’ye giriş yasaklarına ilişkin süreler 1 aydan başlamak kaydıyla 15 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu süreler kişiye hangi sebeple giriş yasağı uygulandığına göre belirlenmektedir.
Vize ihlallerinde uygulanacak giriş yasaklarını dört başlık altında ele alabiliriz.
1. Giriş Yasağı Uygulanmayacak Haller:
3 ayın altında vize ihlali ve vize ihlalinin tespit olunmadan sınır kapısına ulaşması
3 ayın altında vize ihlali ve vize ihlali tespit olunup terk için verilen süre içerisinde sınır kapısına ulaşması
2. 1 Ay - 5 Yıl Arasında Giriş Yasağı Uygulanacak Haller:
Yabancı 3 ay ve üzerinde vize ihlali gerçekleştirir ve yetkili makamlar tarafından tespit edilmeden yabancı kişinin kendiliğinden sınır kapısına gelerek hakkında uygulanan vize ihlali cezasını ödemesi durumunda 1 ay ile 5 yıl arasında Türkiye’ye giriş yasağı işlemi uygulanacaktır.
Vize İhlali | Giriş Yasağı |
3 - 6 ay | 1 ay |
6 ay - 1 yıl | 3 ay |
1 yıl - 2 yıl | 1 yıl |
2 yıl - 3 yıl | 2 yıl |
3 yıldan daha fazla | 5 yıl |
3. 3 ay - 5 Yıl Arasında Giriş Yasağı Uygulanacak Haller:
Yabancı üç ay ve altında vize ihlali gerçekleştirir ve yetkili makamlar tarafından tespit edilmeden yabancı kişinin kendiliğinden sınır kapısına gelerek hakkında uygulanan vize ihlali cezasını ödememesi halinde, terke davet süresine uymayıp vize ihlal cezasının ödenmeyerek çıkması halinde,
Üç ay ve üzerinde vize ihlali gerçekleştirir ve yetkili makamlar tarafından tespit edilmeden yabancı kişinin kendiliğinden sınır kapısına gelerek hakkında uygulanan vize ihlali cezasını ödenmeyerek çıkması halinde,
İkamet veya çalışma izni talep reddedildiğinde veya halihazırda olan ikamet veya çalışma izni iptal edilip ülkeyi terk için tanınan sürede ülkeyi terk etmemesi halinde,
Sınırdışı işlemi ile sınırdışı edilmesi halinde,
Vize İhlali | Giriş Yasağı |
0 - 3 ay | 3 ay |
3 ay - 6 ay | 6 ay |
6 ay - 1 yıl | 1 yıl |
1 yıl - 2 yıl | 2 yıl |
2 yıldan daha fazla | 5 yıl |
4. Süresiz Olarak Giriş Yasağı Uygulanacak Haller:
İdari para cezası ile vize ihlali cezasını ödemeyerek ülkeden çıkış yapan yabancı uyruklu kişiler bu cezaları ödemedikçe ülkeye giriş sağlayamazlar.
5. 15 yıllık Giriş Yasağı Uygulanacak Haller
Türkiye’ye giriş yasağının süresi kural olarak en fazla beş yıl belirlenmiştir. Ancak, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulunması hâlinde bu süre Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafında en fazla on yıl daha artırılarak on beş yıl olarak belirlenebilmektedir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere bazı giriş yasağı süreleri kısa olduğu için idari başvuru veya dava yoluna başvurulmaksızın sadece sürenin beklenmesi yeterli olacaktır. Ancak yine de hukuken bu süre içerisinde ilgili idareye başvuru ile söz konusu giriş yasağının kaldırılması mümkündür. Bu sebeple yargı yoluna başvurmak veya bu sürenin geçmesini beklemek yerine ilgili idare başvuru tercihinde bulunulabilecektir. Ancak kısa süreli olarak uygulanan giriş yasaklarında da idarenin genel politikası başvurunun reddi yönündedir.
Giriş Yasağına Karşı İdari Başvuru
Yabancı uyruklu kişilerin ülkeye girişlerine ilişkin yasak konulduğu vakit dava açılmadan önce idari başvuru yapılabilecektir. Ancak bu idari başvuru dava açmak için kural olarak zorunlu değildir. Fakat eğer giriş yasağına ilişkin işlem tebliğ edilmiş ve bu işleme yönelik olarak yasal süreler içerisinde hukuki yollara başvurulmaması halinde doğrudan dava açmak mümkün olmayacaktır. Bu doğrultuda öncelikle giriş yasağı uygulayan idareye giriş yasağının kaldırılması yönünde başvuruda bulunulacaktır. İdare başvuruya binaen giriş yasağını kaldırabileceği gibi reddedebilecektir de. Eğer yapılan idari başvuruyu reddetmez ve kabul ederse giriş yasağı kalkmış olacaktır. Ancak aksi durumda giriş yasağının kalkma ihtimali sadece yargı yoluna başvuru ile olabilecektir.
Giriş Yasağına Karşı Dava
Giriş yasağı idare tarafından uygulanan bir idari işlem olduğu için uygulanan idari işlemin dava yoluyla kaldırılması mümkün olabilecektir. Bazı giriş yasağı sürelerinin uzun olması dolayısıyla idari başvurularla da bir netice alınamadığı için yargı yolunu başvurmayı gerekli kılmaktadır. Bu sebeple de dava yolu sorunun tek çözümü olabilmektedir. Söz konusu davanın açılarak giriş yasağının kaldırılabilmesi için giriş yasağı işleminin kişinin kendisine veya avukatına tebliğinden itibaren altmış gün içerinde işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde dava açmak gereklidir. Zikredilen bu süre hak kaybı olmaması açısından önemlidir.
Ancak bu sürenin uygulanabilmesi için yabancı uyruklu şahsa giriş yasağı kararı kendi anladığı dilde tebliğ edilmeli, hukuki hakları hatırlatılma ve tebliğ formuna imzası alınmalıdır. Aksi halde her ne kadar tebliğ edildiği ve imzası alındığı savunulsa da geçerli bir tebliğ söz konusu değildir.
Yetkili ve Görevli Mahkeme
Giriş yasağı niteliği itibariyle idare tarafından uygulanmış olan idari işlemdir. Görevli mahkeme idare mahkemesidir. Bu durumda söz konusu işleme yönelik olarak işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde iptal davası açılması gerekmektedir.
Tahdit Kodları
Giriş yasağı bakımından önem arz eden diğer konu ise tahdit kodlarıdır. Zira giriş yasağına yönelik her ne kadar bu yazı kapsamında ifade edilen hususlar gerçekleştirilse de konulmuş bazı tahdit kodları kaldırılmadıkça ülkeye giriş sağlanamamaktadır. Bu sebeple kişi hakkında uygulanmış olan tahdit kodunun ne olduğu, sınırlayıcı mı yoksa bilgilendirici mi olduğu gibi hususlar değerlendirildikten sonra süreci yürütmek sıhhatli olacaktır.
Avukat Önemi
Giriş yasağının kaldırılması davaları, yabancı bireylerin hukuki statülerini ve ülkede kalış haklarını doğrudan etkileyen, ülkeye giriş haklarının geri kazanılması için kritik önem taşıyan kararlar olarak değerlendirilebilir. Bu tür kararlarla ilgili yasal süreçlerin, usuli işlemlerin ve sürelerin titizlikle takip edilmesinin gerekliliği, avukatlık hizmetlerinin bu alanda büyük bir önem taşımasını beraberinde getirir.
Giriş yasağının kaldırılması davalarında avukatlar, müvekkillerinin hak ve çıkarlarını korumak, hukuki gerekçelendirmeyi sağlamak ve usuli işlemleri doğru ve eksiksiz bir şekilde yürütmek adına kritik bir rol üstlenmektedirler. Yasal sürecin doğru yönetilmesi ve dava için hukuki gerekçelendirmenin etkili bir şekilde sağlanması, giriş yasağı kararlarına karşı olumlu sonuçlar elde edilmesinde büyük önem taşır. Aksi takdirde, yabancı bireylerin giriş yasağıyla karşı karşıya kalma riskleri ve ülkeye giriş haklarını kaybetmeleri muhtemeldir. Bu durum, onların sosyal, ekonomik ve kişisel hayatlarında ciddi olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle giriş yasağı kararlarına karşı dava açarken avukatlık desteği, hak kayıplarını önlemek ve en iyi sonucu almak için elzemdir.
Sık Sorulan Sorular
Türkiye'ye ne kadar süre ile giriş yasağım var?
Giriş yasağının hangi sebeple verildiğine göre süreler değişmektedir. Bu sebeple bunu öğrenebilmek için, Göç İdaresine, sınır kapılarına, Türkiye büyükelçiliklerine veya konsolosluklara başvurulabilir.
Türkiye’ye giriş yasağım hangi nedenlerden koyuldu?
Giriş yasağı birçok farklı sebeple konulmuş olabilir. Bunlar, hakkınızda sınırdışı etme kararı alınarak sınırdışı edilmiş olabilirsiniz, vize ihlali yapmış olabilirsiniz yada Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sizi kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit olarak nitelendirmiş olabilir. Bu bilgileri, sınır kapılarından, kendi ülkelerindeki Türkiye büyükelçiliklerinden veya konsolosluklardan öğrenilebilmektedir.
Türkiye’ye giriş yasağım ne zaman bitiyor?
Giriş yasağının süresinin beklenmesi halinde ne kadar süre ile giriş yasağı uygulanmış ise o süre boyunca giriş yasağı devam etmektedir. Ancak dava veya idari başvuru ile giriş yasağı sona erebilecektir. Fakat buna ilişkin bir süre tayin etmek mümkün değildir.
Türkiye’ye giriş yasağım kaldırılabilir mi?
Evet, giriş yasağı idari bir işlem olduğundan kaldırılması mümkündür. Giriş yasağının kaldırılabilmesi idari başvuru veya yargı yoluna başvurulabilecektir.
Türkiye’ye giriş yasağım nasıl kaldırılabilir?
Giriş yasağını ilgili idare herhangi bir başvuruya ihtiyaç duymaksızın kaldırabildiği gibi başvuru ile de kaldırabilecektir. Ancak sadece idari yolla değil yargı yoluyla da kaldırmak mümkündür.
Türkiye'ye giriş yasağım var. İkamet İznine alabilir miyim?
Hayır, giriş yasağı ikamet veya çalışma izinlerine başvurulması halinde red sebebidir. Öncelikle giriş yasağının kaldırılması gerekmektedir.
Türkiye’ye giriş yasağım var. Meşruhatlı vize ile gelebilir miyim?
Evet, Yabancı uyruklu şahıslar bakımından hakların giriş yasağı işlemi uygulanmış ise de meşruhatlı vize ismiyle bilinen vize ile ülkeye giriş yapabilir.
Türkiye’ye giriş yasağım var. Avukata nasıl vekaletname vereceğim?
Vekaletname vermek için Türkiye’de olmak gerekmemektedir. Eğer daha önce Türk vatandaşlığı söz konusu ise Türkiye Konsolosluklardan vekaletname verilebilecektir. Ancak vekaletname vermek isteyen kişi yabancı uyruklu ise Kendi ülke hukukuna göre vekaletnameyi kendi diliyle düzenlettirip Apostil şerhiyle birlikte Türkiye göndermeli ve Türkiye’de de yeminli tercümana tercüme ettirilmelidir. Bu usulde vekaletname verilebilecektir.
Comments