Devre mülk ve devre tatil sözleşmeleri, tüketiciler arasında giderek popüler hale gelen ancak mağduriyetlere de yol açabilen özel mülkiyet ve kullanım sözleşmeleri arasındadır. Ancak her iki sözleşme türünün hukuki altyapısı, sağladığı haklar ve yükümlülükler birbirinden farklıdır. İşte bu sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken temel noktalar:
Devre Mülk Sözleşmeleri
Devre mülk sözleşmeleri, mülkiyete dayanan ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenlenen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerin geçerli olabilmesi için noter veya tapu sicil müdürlüğünde yapılması zorunludur. Ayrıca, sözleşmenin ve devir dönemlerinin tapu siciline şerh edilmesi de gerekmektedir. Eğer geçerli bir devre mülk satın almayı düşünüyorsanız, sözleşmenin mutlaka noterde veya tapu sicilinde yapılması gerektiğini unutmamalısınız.
Sözleşme şartlarıyla ilgili herhangi bir uyuşmazlık yaşamamak için, sözleşmeyi imzalamadan önce bir avukattan hukuki destek almanız, ileride yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçecektir.
Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Sözleşmeleri
Devre tatil ve uzun süreli tatil sözleşmeleri, Tüketicinin Korunması Kanunu ve Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Sözleşmeleri Yönetmeliği çerçevesinde detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu sözleşmeler, mülkiyete dayalı bir hak sağlamamakta; yalnızca 1 yıldan kısa olmamak kaydıyla en fazla 10 yıl süreyle belirli dönemlerde taşınmazın tatil amaçlı kullanımını sağlamaktadır.
Ülkemizde oldukça yaygın olan bu sözleşmelerde mağduriyetlerin önüne geçmek adına kanun koyucu tarafından sıkı düzenlemeler yapılmıştır. Ancak ne yazık ki, bazı işletmeler "bedava tatil kazandınız" veya "hediye tatil kazandınız" gibi yanıltıcı ve agresif pazarlama stratejileri ile insanları tesislere davet etmekte, karmaşık sözler ve vaatlerle kişilerin iradesini sakatlayarak sözleşmeler ve borçlandırıcı belgeler imzalatarak, bir takım ödemeler alarak insanları mağdur etmektedir. Vatandaşların tatil yapma isteği ve masum beklentileri, kötü niyetli kişiler tarafından suistimal edilmektedir. Bu yazımıza devre tatil ve uzun süreli tatil sözleşmeleri konu edilmiştir.
Devre Tatil Sözleşmeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Araştırma Yapın: Tesis hakkında olumsuz değerlendirmeleri ve şikayetleri bağımsız platformlardan inceleyerek bilgi edinin.
İmzadan Önce Danışın: Tesisi ziyaret ettikten veya pazarlama çalışmasına katıldıktan sonra, herhangi bir belge, sözleşme veya senet imzalamadan önce mutlaka avukatınıza danışın.
Cayma Hakkınızı Kullanın: Eğer sözleşmeyi imzalamak durumunda kaldıysanız ve kandırıldığınızı düşünüyorsanız, cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Tüketicinin Korunması Kanunu’na göre, bilgilendirildiyseniz 14 gün, bilgilendirilmediyseniz 1 yıl 14 gün içinde, gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetine veya Mahkemeye Başvurun: Cayma hakkınızı süresi içinde kullanmanıza rağmen firma ödemeyi iade etmiyorsa veya sizi ödemeye zorlayarak mağdur ediyorsa, ödemeniz 114 bin TL'nin altındaysa tüketici hakem heyetine, üzerindeyse tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz.
Yasal Süre Dolmadan Ödeme Yapmayın: Yönetmeliğe göre, cayma süresi dolmadan tüketiciden herhangi bir ödeme alınması veya tüketiciyi borç altına sokan bir belge alınması yasaktır. Eğer bu sürede ödeme yaptıysanız veya borç altına sokan bir belge verdiyseniz, bu belgeler geçersizdir ve ödemelerin derhal iade edilmesi gerekir.
Bağlı Krediden Vazgeçin: Bu sözleşmeyle bağlantılı bir kredi kullandıysanız, cayma süresi içinde kredi verene başvurarak cezai şart olmadan krediden vazgeçebilirsiniz.
Ön Ödemeli Sözleşmelerde Cayma Hakkınızı Kullanın: Ön ödemeli bir sözleşme yaptıysanız ve henüz bir teslim almadıysanız, sözleşmeden gerekçe göstermeden dönebilirsiniz. Bu durumda firma, sözleşme bedelinin %2’si kadar tazminat talep edebilir; ancak firma sözleşmenin gereğini yerine getiremiyorsa tazminat talep edilemez.
Projede Değişiklik ve Ek Ödeme Taleplerine Dikkat Edin: Ön ödemeli sözleşmenizin üzerinden bir süre geçtikten sonra, firma tarafından projede değişiklik yapılacağı ve daha iyi şartların bir fark ödeyerek sağlanabileceği gibi söylemlerle görüşmeye davet ediliyorsanız ve aksi halde yatırımlarınızın boşa gideceği tehdidi ile karşılaşıyorsanız dikkatli olun. Böyle bir değişikliği kabul etmek zorunda değilsiniz. Bu durumda, 1 ay içerisinde hiçbir masraf veya cezai şart ödemeksizin sözleşmeden dönebilirsiniz. Eğer değişiklik yasal bir zorunluluktan veya mücbir bir sebepten kaynaklanıyorsa, firma sizden sözleşme bedelinin yalnızca %2’si kadar kesinti yapabilir. Bu tür durumlarda, ikinci kez mağdur olmamak adına derhal avukatınıza danışın.
Devre mülk ve devre tatil sözleşmeleri karmaşık yapıları ve özel hükümleri nedeniyle dikkat edilmesi gereken sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelerin tarafı olarak hak kaybına uğramamak ve mağduriyet yaşamamak veya halihazırda mağdursanız daha da mağdur olmamak adına mutlaka hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir. Özellikle, sözleşme öncesinde yapılacak bir hukuki inceleme, ileride karşılaşabileceğiniz birçok sorunun önüne geçebilir.
Ailenizle keyifli anılar biriktirmek için yaptığınız yatırımların, keyfinizi ve konforunuzu kaçıran anılara dönüşmemesi için hukuki danışmanlık almaktan çekinmeyin.
Yorumlar